Kaasboerderij " Ter Nisse"
Fam. Nieuwenhuijse Zuidweg 8 Nisse Tel: 0113-649797

P1010003Onze kaasboerderij is gelegen in het Nationaal landschap Zak van Zuid-Beveland, een gebied met een grote cultuurhistorische betekenis. Zeer karakteristiek voor dit gebied zijn de polders met hun bloemdijken, kreken, welen, kleine dorpen en solitaire grenslinden.

De Zak van Zuid-Beveland is bekend om zijn boom- en bloemdijken. Veel dijken zijn aan beide zijden beplant met hoge populieren. Ze worden gebruikt voor de houtteelt. 

Op de dijken vindt men ook een uitbundige plantenrijkdom. De planten op deze bloemdijken zijn het gevolg van de samenstelling van de bodem en de ligging van de dijk ten opzichte van de zon. Op de bloemdijken komen onder meer voor: agrimonie, kruisdistel, wilde marjolein, maar ook aardakker. Het is aan de Zeeuwse dijkenbouwers te danken dat dit landschap zo kenmerkend is: elk stukje drooggevallen land werd met een nieuwe dijk beschermd. 

De dijken zijn natuurgebieden op zich, dankzij het speciale klimaat dat er heerst. Warm en zonnig aan de ene kant en koel en schaduwrijk aan de andere. Bovenop droog en onderaan vochtiger. Een bodem van zand of klei. 

Het zijn juist deze afwisselende omstandigheden die maken dat er veel verschillende soorten planten en dieren voorkomen. Dat maakt de dijken zo uniek.

 

Tussen 1504 en 1564 braken de dijken regelmatig door. Achter zo’n doorbraak in de dijk ontstond door het kolkende zeewater een diep gat. Welen komen vooral voor in de streek tussen Ovezande en Heinkenszand. De Zwaakse Weel is eigenlijk een kreek, een restant van de zeearm De Zwake. Een kreek is een restant van een getijdenstroom die is afgedamd en ingepolderd. Het water in een kreek is meestal brak, een mengvorm tussen zout en zoet water omdat er een open verbinding met de zee is geweest. 

P1010005

Midden in dit gebied ligt het dorpje Nisse, een dorp van ongeveer 600 inwoners en een actief verenigingsleven.

 
Op de 1e zaterdag van juli is er elk jaar een grote rommelmarkt waar de bevolking van Nisse in grote getale (100 personen) aan meewerkt.
De gehele opbrengst van deze dag komt ten goede aan de restauratie van de monumentale kerk op het Dorpsplein.

Ook muzikaal telt Nisse mee, elk 2e weekend van juli wordt het muziekfestival gehouden. Een weekend vol muziek op het sfeervolle dorpsplein met op zondag een retrofestival.
                                                                                               Kijk voor meer info op www.pastorale.nl.

Na al deze festiviteiten is het wel tijd voor wat sportieve bezigheden, de zaklopers organiseren de Meidoornloop in mei en de Grote Zakloop in november. Op deze loopfestijnen komen hardlopers, wandelaars, nordic-walkers en fietsers aan hun trekken.
Kijk voor meer info op www.zaklopers.nl.

P1010009

In de Zak van Zuid-Beveland kunt u in alle rust kamperen op verschillende kleinschalige campings.

Hofstede De Lambrechtshoeve       Oudelande
De toffe peer                                   Driewegen
Zuudschorre                                    Ellewoutsdijk
’t Kwedammertje                              Kwadendamme
De Ganzenpoel                               Hoedekenskerke
De Krukel                                        Borssele
Veldzicht                                         Lewedorp

Voor meer informatie kunt u ook kijken op de site van de gemeente Borsele: www.borsele.net en de VVV: www.vvvzeeland.nl

 

 

Openingstijden 

Maandag: gesloten

Dinsdag: 13:00 - 17:00

Woensdag: 13:00 - 17:00

Donderdag: 13:00 - 17:00

Vrijdag:
10:00 – 12:15 uur
12:45 – 17:00 uur

Zaterdag:
09:00 – 15:00 uur

Zondag: gesloten