Van gras tot kaas

Hieronder vindt u een fotocollectie van de cyclus van gras tot kaas.

U kunt hier stap voor stap volgen, hoe er kaas wordt gemaakt. Door aan de rechterkant van de foto te klikken (op het pijltje) gaat u naar de volgende foto. Als u op pictures klikt kunt u alle foto's in het klein zien om zo sneller door te klikken.


Onze koeien lopen heerlijk in de groene weilanden.

Om 5 uur ’s middag komen ze terug naar de stal.

Daar krijgen ze nog maïs, kuilgras en brokken.

Hier worden de koeien gemolken. Dat gebeurt 2 keer per dag.

Een koe geeft tussen de 30 en 40 liter melk per dag.

De melk gaat via de melkleiding naar de kaastobbe.

Hier zit 1200 liter melk in de tobbe.

Er wordt zuursel en stremsel aan de melk toegevoegd.

Stremsel maakt de melk “dik”.

De dikke massa wordt in kleine stukjes gesneden. Zo ontstaat wrongel en wei.

Een gedeelte van de wei wordt afgetapt.

De wrongel wordt losgeroerd.

Dan wordt de wrongel met warm water opgewarmd.

Vervolgens wordt de wrongel gewassen.

De kaasvaten staan al klaar om te vullen.

Dan gaat de wrongel in het kaasvat.

Van 1200 liter melk houden we 120 kg kaas over.

De wei druipt uit de kaas.

Dan gaat de kaas onder de pers.

Iedere kaas krijgt een eigen nummer.

Na het persen gaat de kaas in het pekelbad. Grote kazen gaan er 2,5 dag in.

De kleine kaasjes gaan maar 6 uur in de pekel.

Daarna moeten de kazen rijpen. Jonge kaas is 1 maand oud.

Zo, nu zijn ze klaar om te worden verkocht in onze boerderijwinkel.

Nissenaar Boerenkaas. puur natuur – puur smaak – puur genieten